Jak powinna wyglądać dieta początkującego kulturysty?

Wiadomym jest fakt, iż swoich nawyków żywieniowych, sposobu jedzenia oraz jego treści, nie możemy zmienić z dnia na dzień – jest to spowodowane wieloma czynnikami, przede wszystkim tym, że nasz organizm jest przyzwyczajony do określonego rodzaju diety i szok, którego dozna w wyniku drastycznej zmiany, może mu zwyczajnie zaszkodzić. Zmiany, jakie chcemy zastosować należy zatem wprowadzać dość ostrożnie – po kolei rezygnując z danego pożywienia i dokładając do jadłospisu poszczególne grupy produktów, tak, by pozwolić na ich odpowiednie przyswojenie. Szczególnie w przypadku diety początkującego kulturysty, pierwszym podstawowym krokiem jest nabycie odpowiedniej wiedzy na temat produktów, które tej dyscyplinie sportu służą, są wskazane i tych, które niekoniecznie będą właściwe.

 

Co jedzą kulturyści?

 Dieta kulturystów wzbudza bardzo duże zainteresowanie. Być może jest to spowodowane faktem, że coraz większa grupa ludzi zastanawia się, co sportowcy tego typu właściwie jedzą, że mają sylwetkę jak z obrazka? Podziwiając jednak zniewalające efekty pracy, bardzo często nie zdajemy sobie sprawy z faktu, iż osoby te wykonują ponadprzeciętny, bardzo wymagający i ciężki (wytrzymałościowo, wydolnościowo, siłowo) wysiłek fizyczny oraz stosują rygorystyczną dietę, a także suplementację, co wymaga dużej samokontroli oraz zaangażowania.

Przede wszystkim podczas tego rodzaju treningu, w wyniku tak dużego wysiłku, organizm narażony jest na groźne niedobory, które należy niezwłocznie uzupełniać po zakończonym cyklu ćwiczeń. Dieta kulturystyczna dzieli się na dwa etapy – są one odmienne, lecz równie istotne. jest to okres tworzenia się i kształtowania masy mięśniowej oraz okres redukcji tkanki tłuszczowej. Należy podkreślić, że sposób żywienia w przypadku kulturystyki jest o tyle istotny, że jego rygor i zaostrzenia bardzo często mogą doprowadzić do załamania się psychiki i dobra forma fizyczna nie jest w stanie pokonać wtedy problemów, które zaistniały.

Podstawowymi zasadami, które uchronią początkującego oraz zaawansowanego kulturystę przed groźnym dla jego zdrowia i życia kryzysem wewnętrznym, są:  dostarczane w odpowiednich ilościach oraz czasie – makroskładniki, składniki, suplementy, a także kalorie. Nie można zapomnieć także o swego rodzaju rozgrzewce, czyli o okresie przygotowawczym, który ma przyzwyczaić i przygotować organizm na zmiany jakie zajdą w jego funkcjonowaniu, przede wszystkim na sposób żywienia (spożywanie tylko określonych grup produktów, z pominięciem tych, które bardzo często stanowią przysmak), ale również na długotrwały i wymagający wysiłek fizyczny. Przebywając w okresie tworzenia „rzeźby”, czyli redukcji tanki tłuszczowej, trzeba przygotować się na to, że głównym celem jest jej spalenie i dlatego spożywane produkty będą składały się jedynie ze zdrowych tłuszczy nienasyconych, ilość kalorii zostanie zredukowana, treningi będą bardziej intensywne, a przerwy pomiędzy nimi krótsze. Produkty, które są dozwolone w tym czasie, to: płatki jaglane bądź owsiane, jaja, świeże warzywa (pomidor, czerwona cebula, ogórek, sałata), pierś z kurczaka, biały ryż.

Wiadomo, że dania typu fast food, gazowane i słodzone soki oraz napoje, czy cukry proste w postaci słodyczy – są całkowicie zakazane. Dieta w okresie tworzenia masy mięśniowej nieco się różni, lecz owe zależności nie odbiegają od siebie zbyt drastycznie, po prostu jest ona urozmaicona o kilka dodatkowych produktów, które mają wspomóc procesy mięśniowe. Produkty jakie można spożywać, to: płatki jaglane, owsiane, świeże owoce, masło orzechowe, ryż, makaron, świeże warzywa, pierś z kurczaka. Co ważne, trzeba zaznaczyć, że do codziennego jadłospisu włączona jest także obowiązkowa suplementacja, która pojawia się w obydwu okresach przygotowawczych i składa się z: odżywek białkowych, magnezu, wapnia, potasu oraz zestawu witamin. 

Rola wody w diecie – czy jest istotna?

 Nie można zapomnieć również o elemencie kluczowym – mianowicie o wodzie, która nas tworzy. Przecież nasz organizm składa się w większości z wody i to ona decyduje o jego wyglądzie oraz kondycji, zatem należy dbać o jej odpowiednie spożycie. Jest to o tyle istotne, że w przypadku intensywnego wysiłku fizycznego organizm traci wodę, odwadnia się i potrzebuje uzupełnienia zapasów, ponieważ w przeciwnym razie grozi mu szereg negatywnych skutków ubocznych. Przeciętna osoba powinna wypijać minimum 2 litry płynów dziennie – w przypadku sportowca ta liczba powinna być znacznie zwiększona.